dijous, 2 de setembre de 2010

Sobre Viriat, Antena 3 i lusitans espanyolistes del segle II a.C.


Si algú repassa la història d'aquest decrèpit estat anomenat oficialment Reino de España veurà que després de la independència de Cuba i la sacsejada que això suposà a les ments ofegades de deliris imperials, es va produir un moviment d'exaltació patriòtica que no dubta gens en tergiversar més encara la història en benefici de la "gloriosa Castilla" mentre que les regions perifèriques, "las de las hablas regionales", eren simples complements d'expansió que sols figuraven per a augmentar la solera regia de la terra mare carpetovetònica.

I ara, en un nou moment àlgid de l'eterna crisi espanyola, eixe gran monòlit de defensa dels valors patrios que és Antena 3, danyats per agitacions dels "dolents" nacionalistes, ha decidit retrotraure als seus telespectadors als temps carpetovetònics, ni més ni menys que per a contar-nos la lluita de Viriat contra les forces d'ocupació romanes en un serial amb un títol més que clarivident "Hispania: la Leyenda". No ens enganyem, dir que aquesta sèrie és històrica és tant fals com dir que en els dirigents principals del Partit Popular de la "Comunitat" Valenciana són honrats i valencians.

Començant per veure que, excepte Viriat, els lusitans que apareixen tenen noms forasters: tenim antropònims grecs com Teodoro, Helena, Héctor, Bérbara, Sandro, Paulo i Nerea. Fins i tot ens trobem a un personatge que duu el nom de Dario, d'origen plenament persa. Es veu que per als exigents senyors guionistes, en exercici de rigor històric, noms lusitans de BatiaTautalusAudaxAtaeginaMinuros o Ditalcos no eren prou atractius per al públic com les belles paraules hel·lèniques. També podríem parlar de l'ambientació i del vestuari, que bé podria ser el d'una pel·lícula de sèrie B o d'una lletra més avant de l'alfabet. I això de veure a lusitans combatre cos a cos armats amb falcates, espasa ibèrica totalment alienes a la cultura indeuropea de la tribu dels lusitani, és un dels majors crims històrics que he vist des de fa molt de temps.

Però el que resulta més escabrós i ridícul és sentir parlar a Viriat sobre l'alliberament de la seua terra, que no podia ser altra que Hispània, com ho deixa clar en la presentació de la sèrie de Bambú Producciones: "Un grupo de rebeldes hispanos liderados por Viriato, se forja su propio destino. Lucharán contra Roma para defender su territorio: Hispania." Lògica aplastant la dels guionistes i Antena 3, observem: Viriat pertanyia a un poble que habitava el territori anomenat pels romans Hispània, Viriat lluitava pel l'alliberament del seu poble, el poble de Viriat pertanya a una cosa més gran anomenada Hispània, Hispània = Espanya, per tant, Viriat lluitava per l'alliberament d'Espanya. Ni la més brillant i malèvola ment del règim franquista hagués sintetitzat millor l'espanyolització nacionalista de la Història i la Protohistòria Ibèrica.

El Viriat contra el que van combatre els invasors romans va ser un cabdill lusità del segle II a.C. que s'enfrontà a la conquesta del territori de la seua tribu i als canvis social, culturals i econòmics que suposava la dominació itàlica i al que el destí de la resta de pobles ibèrics, tant ibèrics, post-tartèssics com indoeuropeus, li era totalment indiferent mentre es mantingueren neutral, aliats seus o allunyats de l'enfrontament amb Roma. Un Viriat membre de l'aristocràcia guerrera, un règul sense pietat i creient d'una religió politeista que practicava el sacrifici humà. En definitiva, un home del seu temps, lluny de qualsevol judici possible amb valors, moralitat i conceptes actuals.

No fa falta ser una altra brillant i malèvola ment centralista-espanyolista per a saber que el Viriat que veurem a partir de la tardor en Antena 3 serà tot un heroi nacional, un mena de grandiloqüent Cid lusità digne del millor dels "Episodios Nacionales" de Pérez Galdós, que s'enfrontarà a les opressores tropes romanes per salvaguardar la independència i la llibertat d'Hispània, en defensa d'una nació que ni existia aleshores ni existeix ara.

I com a reflexió final, si el Viriat antenatresero tant preocupat i exaltat estava per la llibertat d'Hispània, també ho estarà de la llibertat i independència dels vascons, els bascos, que per aquell llunyà segle II a.C sí que existien en el que hui en dia és Navarra? Oi què sí?Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada