dijous, 14 d’abril de 2011

14 d'abril i el valencianisme de preguerra


Hui, 14 d'abril, es compleixen 80 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola, després de la crisi monàrquica provocada per les eleccions locals fetes dos dies abans. Tot i que no és ni serà la República que jo vull per al meu País, s'ha de reconèixer que aquest període significà l'aparició del primer valencianisme polític que aconseguí abastir un projecte coherent per al País Valencià.

Aquest valencianisme s'articulà com un moviment heterogeni i plural, que es va traduir en una gran diversitat de partits i agrupacions, d'esquerres o de dretes, o més o menys centrats, com Esquerra Valenciana, Esquerra Republicana Valenciana, Agrupació Valencianista Republicana, Centre d'Actuació Valencianista, Partit Valencianista d'Esquerres, Unió Valencianista Regional, Acció Valencianista, Agrupació Valencianista de la Dreta, Acció Nacionalista Valenciana, Dreta Regional Valenciana o Acció Valenciana; o grans personalitats com Josep Rodríguez i Tortajada, Maximilià Thous i Llorenç, Francesc Bosch i Morata, Joaquim Reig i Rodríguez, Vicent Marco i Miranda i Ignasi Villalonga i Villalba.

Per mi, el dia d'avui és pel seu record, pel d'un moviment valencià i valencianista que fou tallat de colp per la barbàrie feixista i, en gran mesura, oblidat actualment. El record d'una curta primavera seguida per un llarg hivern.

Cartell d'Esquerra Valenciana, fet per Dubon.

4 comentaris:

 1. ye nano , fas una pudor a catalufo que tira d´esquenas,i a vore si utilises be la llengua valenciana, tant valencianot que vas, i res "d´avuis" i esas merdes (per que al principi si uses hui i després no?, lo que dic, catalufos que volem molt a Valansia pero lo que reialment volem es ser un catalufo de merda, que no pasa res nano, pero deixa-mos a mosatros, los valencians, tranquilets.

  ResponElimina
 2. "Ieeeeeeeeeeeeeeeeee compare, com a minim ansenyat a escriure be en Valencia de les Normes del Pux, que lo q'ascrius no s'anten i despues me costa llexir lo que fiques. Ma que tens que estar aborrit com pa vorer estes coses, mante, que estas mes perdut que Camps en un Mercadona.

  Che, que te pareis si monanem a pintar parets de blau, ficar bombes en les seus dels catalufos del Bloc i tirarli pedraes a regidores catalufes tame del Bloc, o a pegarli pallises a chicons de la catalufa valencianisme.com o a arrear les coses catalufes d'Escola Valenciana, a anarmosen a cantar el "Cara el Sol" en els putos amos de Puteros2000?

  Che, i si te pregunten que lo que fem mosatros es com lo que fa la ETA, pos que els donen pel cul a ixos, perque claro, moatros som els bons de la pelicula i els malos son els atres, els putos catalufos."  -Espere, "nano", que la teua ment tinga capacitat per a captar la subtilesa del missatge.

  ResponElimina
 3. Per cert, tinc unes "immesurables" ganes de que contestes i espere ansiosament la teua resposta.

  ResponElimina
 4. jajajaja la puta mare Al Azraq ... quasi em pixe damunt xD jajajajajajaj que bo eres jajajajajajaja pobre gavero ignorant jajajajaja

  ResponElimina