dijous, 7 d’abril de 2011

750 anys de Lleis Valencianes, 750 anys de Corts Valencianes

Oblidada entre tanta "Pepa" gaditana, ignorada pel govern (anti-)valencià del PP, i sense quasi incidència dins del valencianisme polític, hui es commemora el 750 aniversari de les primeres Corts Valencianes, ja que el 7 d'abril de 1286 el rei Jaume I jurà els Furs davant dels tres braços que representaven als valencians en aquella reunió feta a València Cap i Casal. 


Amb aquest jurament acabava el procés de configuració del Regne de València i donava solidesa jurídica i institucional a un nou estat de l'Europa Medieval, que va perviure amb les seues particularitats malgrat el pas dels monarques i del temps, fins que un altre rei, francès i foraster, acabà amb l'estat dels valencians un 29 de juliol, el 1707 amb el Decret de Nova Planta, imposant-nos lleis estrangeres que són la base ideològica de l'actual Estat Espanyol.


"Qui oblida la seua història està condemnat a repertir-la" deia el filòsof castellà Jorge Agustín Nicolàs Ruíz de Santayana, amb molta raó. No podem permetre'ns ignorar dates així, que són l'origen del nostre poble valencià, que es singularitzà i fonamentà no per tindre una tret distintiu cultural o lingüístic identificau, sinó per estar aglutinat al voltant d'unes institucions polítiques pròpies dins del context de la Corona d'Aragó. Els valencians perdérem eixes institucions polítiques, les Corts i els nostres Furs, ara fa quasi 304 anys, però per sort encara estem ací, estem vius com a poble, per molt que altres els dolga. Ja va sent hora de recuperar-les per nosaltres, per un País Valencià millor, modern, sobirà, just, lliure i solidari.

Escut del Regne de València

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada