dilluns, 21 de novembre de 2011

Allò bo ací no és tant bo a Madrid. Compromís i UPyD al País Valencià el 20-N.

"Ja era hora", això s'escoltava a la seu de Compromís mentre un sospir de tranquil·litat recorria la militància en conèixer que finalment Joan Baldoví representarà el nostre projecte polític al Congrés, gràcies a 85.725 vots a la demarcació de València i 125.150 a la resta del nostre País, el que representa el 4'8% del vot valencià i un 0'51% de la totalitat del vot estatal. Però l'ambició de convertir-nos en tercera força autonòmica en aquestes eleccions estatals, ambició fonamentada en l'espectacular resultat de les autonòmiques, amb més d'un 7%, s'ha frustrat davant l'evidència: la majoria de la població valenciana que ha efectuat el seu dret a vot, ho ha fet en clau espanyola. 

La nostra alegria per la tornada del valencianisme progressista a la representació estatal, la primera vegada des d'aquell fatídic 1936 i l'esclat de la guerra, ha quedat un poc aigualida per l'obtenció d'un escó per part d'UPyD al nostre País Valencià. Amagar que a molts ens ha cogut l'entrada d'un representant del partit més obertament espanyolista del panorama seria mentir, com també el fet que ho haja fet per la demarcació de València. El que no deixa d'ésser irònic és que siga justetament allò que ens donà èxit a nosaltres a les autonòmiques, els valors encarnat en la figura de Mònica Oltra, la renovació política i la retòrica del canvi, la lluita contra la corrupció i el balafiament dels recursos públics, siguen els que han dut a UPyD a aconseguir el seu escó per València. Molts valencians, cercant allò que nosaltres (també) representem ací, han anat a parar a un partit centralista i xovinista, pel simple fet de ser unes eleccions estatals i no valencianes. 

Allò bo ací no és bo a Madrid (amarga ironia). Perquè, recordem, encara no hem trencat la consciència "nacional" establerta entre els valencians, fins i tot entre els nous votants que ens recolzaren en maig.


Dues visions del País Valencià que 80 anys després tornen a ser visibles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada