dissabte, 14 d’abril de 2012

República i Valencianisme

Hui, 14 d'abril, es compleixen 81 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola, després de la crisi monàrquica provocada per les eleccions locals fetes dos dies abans. Tot i que no és ni serà la República que jo vull per al meu País, s'ha de reconèixer que aquest període significà l'aparició del primer valencianisme polític que aconseguí abastir un projecte coherent per al País Valencià.

Aquest valencianisme s'articulà com un moviment heterogeni i plural, que es va traduir en una gran diversitat de partits i agrupacions, d'esquerres o de dretes, o més o menys centrats, com Esquerra Valenciana, Esquerra Republicana Valenciana, Agrupació Valencianista Republicana, Centre d'Actuació Valencianista, Partit Valencianista d'Esquerres, Unió Valencianista Regional, Acció Valencianista, Agrupació Valencianista de la Dreta, Acció Nacionalista Valenciana, Dreta Regional Valenciana o Acció Valenciana; o grans personalitats com Josep Rodríguez i Tortajada, Maximilià Thous i Llorenç, Francesc Bosch i Morata, Joaquim Reig i Rodríguez, Vicent Marco i Miranda i Ignasi Villalonga i Villalba.

Per a nosaltres no és un dia per recordar a Azaña, ni a Largo Caballero ni a Alcalá Zamora, hui el nostre record és per als valencianistes que lluitaren per l'Estat Valencià, el record d'un moviment valencià i valencianista que fou tallat de colp per la barbàrie feixista i, en gran mesura, oblidat actualment. El record d'una curta primavera seguida per un llarg hivern.


Cartell d'Esquerra Valenciana, fet per Dubon.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada